حسن جمور

وکیل پایه یک دادگستری کیست؟


وکیل پایه یک دادگستری به کسی گفته میشود که از طرف شخص دیگری اعم از حقوقی یا حقیقی به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مامور میشود.

وکیل پایه یک دادگستری کسی است که پس از گذراندن دوره لیسانس و پس از کسب مدرک در زمینه حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی، در آزمون پذیرش کارآموزی کانون وکلای دادگستری که تنها یک بار در سال برگزار می‌شود و رقابتی سخت در آن وجود دارد را پشت سر گذاشته و موفقیت در آن را بدست آورد.
پس از قبولی در آزمون، فرد باید استعلاماتی نظیر گواهی عدم اعتیاد، عدم سوء پیشینه کیفری و ... را از پزشکی قانونی و نهاد‌های امنیتی دریافت و ارائه نماید. پس از موفقیت در آزمون و ارائه استعلامات و گواهی‌های خواسته شده فرد به عنوان کارآموز وکالت شناخته می‌شود. برای اینکه فرد تبدیل به یک وکیل پایه یک دادگستری شود، باید به مدت دو سال نزد یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص، که یه وکیل سرپرست معروف است، به عنوان کارآموز فعالیت کند و با شرکت در جلسات دادرسی در تمام زمینه‌های حقوقی تجربه و اطلاعات کسب نماید. علاوه بر این فرد کارآموز باید در جلسات آموزشی که توسط کانون وکلا یکبار در هفته برگزار می‌شوند نیز شرکت کند و همچنین در آزمون مهارت‌های کامپیوتری (icdl) نمره قبولی را کسب نماید.
در مرحله بعدی و پس از گذراندن دوره‌های گفته شده کارآموز باید در آزمونی به نام اختبار شرکت کند. فرد کارآموز می‌بایست در این آزمون، که دارای دو بخش شفاهی و کتبی می‌باشد، نمره قبولی را کسب کند. پس از کسب نمره قبولی در این آزمون فرد در مراسم سوگند یا تحلیف شرکت می‌کند و پس از سوگند یاد کردن به صورت رسمی به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته خواهد شد.

وکیل کیست ؟ وکالت و موکل یعنی چه ؟
وکیل کسی است که از طرف شخص دیگری، اعم از حقوقی یا حقیقی به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور می‌شود ، همچنین وکیل توانایی انجام و قبول کلیه پرونده های حقوقی و کیفری را دارد.
وکلا با توجه به گسترده بودن عالم حقوق و موارد گوناگون، ناخودآگاه به سوی گرایش خاصی سوق پیدا می کنند.
وکالت یک عقد جایز است که در چارچوب مقررات قانون مدنی منعقد می‌شود و طرفین آن وکیل و موکل نامیده می‌شوند و به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید ( ماده 656 قانون مدنی) که باید در این مورد از حقوق موکل خود دفاع کند.

مطابق ماده ۶۵۶ قانون مدنی:

وکالت عقدی است که بموجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را بر انجام امری نایب خود قرار می دهد.بعد از انعقاد عقد وکالت،وکیل حرفه ای و موکل در برابر هم دارای حق و تکلیف ،وظایف و مسئولیت هایی میشوند.

جهت ثبت درخواست مشاوره اینجا کلیک کنید.

چرا وکیل پایه یک دادگستری؟

وکیل پایه دو دادگستری کسی است که هنوز در تمامی آزمون‌های وکالت قبول نشده و یا زمان زیادی از گرفتن پروانه وکالت او نگذشته است. در برخی مواقع (در مورد وکلای ماده ۱۸۷) لازم است زمانی از گرفتن پروانه پایه دو گذشته باشد تا امکان شرکت در امتحان نهایی به وکلا داده شود و با قبولی در آن آزمون پروانه وکالت پایه یک دادگستری را دریافت کنند.
از طرفی وکلای پایه دو دادگستری محدودیت‌هایی برای حضور در محاکم قضایی دارند و ممکن است نتوانند وکالت بسیاری از پرونده‌ها را بپذیرند. آن‌ها تنها می‌توانند در جرم‌های تعزیری که احکامی کمتر از ۱۰ سال حبس دارد در دادگاه و محاکم کیفری شرکت کنند. در محاکم حقوقی نیز وکیل پایه دو فقط زمانی که بازخواسته، ارزشی کمتر از ۵۰۰ میلیون ریال دارد اجازه حضور در پرونده را دارد. این محدودیت‌ها باعث می‌شود که وکیل پایه دو دادگستری در بسیاری از مواقع نتواند از شما دفاع کند بنابراین وکالت دادن به وکیل پایه یک دادگستری که اجازه ورود و حضور در همه پرونده‌ها و همه محاکم حقوقی و کیفری و … را دارد می‌تواند خیال شما را از مسائل حقوقی راحت کند.

انواع وکالت یک وکیل پایه یک:

  • وکالت قضائی
  • وکالت غیر قضایی

وکالت قضائی:

منظور از وکالت قضائی این است که شخص در جهت امور دادگاهی خود شخص دیگری را به عنوان نماینده خود در دادگاه معرفی می نماید. این نوع وکالت محدود به امور قضایی است مانند اعطای وکالت به وکلای دادگستری.
وکالت غیر قضائی:
منظور از وکالت غیر قضائی این است که شخصی به طور رسمی یا عادی جهت انجام امور کاری یا اداری خود به شخص دیگری وکالت دهد.
حوزه‌های فعالیت وکیل پایه یک دادگستری

به طور کلی وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند به وکالت در زمینه‌های گوناگون بپردازد و در دعاوی مختلف حضور یابد. برخی از دعاوی مختلفی که وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند در آن حضور یابد عبارتند از:
۱-دعاوی خانوادگی
۲-امور قراردادها
۳-امور شرکت ها
۴-دعاوی ملکی
۵-دعاوی حقوقی
۶-دعاوی کیفری

حسن جمور

ویژگی یک وکیل پایه یک :

۱-صداقت و درستکاری
۲-قاطعیت و توانمدی
۳-داشتن علم ودانش بالا
۴-پیگیری مستمر پرونده ها
۵-برخورداری از فن بیان قوی و داشتن مهارت لازم در زمینه مذاکره و آشنایی با زبان بدن
۶-فوریت در انجام کار
۷-آشنایی با قرارداد-شکواییه-نگارش و تنظیم لایحه

جهت ثبت درخواست مشاوره اینجا کلیک کنید.

مزایای داشتن یک وکیل پایه یک:

۱-آگاهی و وقوف به تمام قوانین کشور
۲-برخورداری از دانش و تجربه عملی یک وکیل حرفه ای در محکمه
۳-اطلاع از نحوه تشکیل پرونده-مدارک موجود در پرونده های تشکیل شده در دادگستری و مطالعه دقیق پرونده ها

وکلای پایه یک دادگستری می‌توانند در تمامی پرونده‌های کیفری و قضایی با موضوعات حقوقی متفاوت از جمله طلاق و مهریه و تمامی موارد خانواده، ثبتی و شرکتی، پرونده‌های کیفری و جزائی، پرونده‌هایی با موضوعات ملک و مالی و سایر موضوعات اقدامات لازم را انجام دهند. وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند هر پرونده‌ای در سراسر کشور را قبول کند و برای دفاع از موکل خود اقدام کند؛ اما با وجود آنکه وکیل پایه یک دادگستری دانش لازم را در دوره تحصیل و دوره کارآموزی در همه زمینه‌ها کسب کرده است معمولا هر وکیل در موضوعی خاص تخصص و تجربه دارد و برای هر موضوع قضایی، حقوقی و کیفری وکلای متفاوتی شهرت پیدا می‌کنند بنابراین برای پیروزی در پرونده و احقاق حقوق در پرونده‌های متفاوت لازم است از وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید که در مورد موضوع پرونده شما تبحر دارد.

انواع وکالت

وکالت به اقسام دیگر نیز تقسیم می‌شود.
۱- وکیل انتخابی
در مواردی بکار می‌رود که شخصی، وکیل خود را انتخاب و با انعقاد قرارداد وکالت از او می‌خواهد وکالت او را برای دفاع از حقش در مراجع قضایی برعهده بگیرد.
۲- وکیل تسخیری
در مواردی که دعوایی کیفری جریان داشته و علیرغم ضروری بودن حضور وکیل، در دادرسی و محاکمات، به دلیل امتناع متهم از اخذ وکیل ویا نداشتن بضاعت مالی برای این کار، وکیلی برای دفاع از متهم وارد پرونده نشده‌است که در این صورت به تشخیص دادگاه، از بین وکلای دادگستری وکیل رایگان برای او گرفته می‌شود. عنوان وکیلی که به این ترتیب وارد پرونده می‌گردد، وکیل تسخیری است.
۳- وکیل معاضدتی
در مواردی که اشخاص برای دفاع از حقوق خود در دعاوی حقوقی نیاز به وکالت داشته باشند ولی بدلایلی امکان گرفتن وکیل نداشته باشند، با تشخیص عسرو حرج موکل از سوی دادگاه یا تشخیص کمسیون معاضدت کانون وکلا، در این موارد وکیلی به صورت رایگان دفاع از حقوق شخص معسر را برعهده می‌گیرد. عنوان وکیل یاد شده در این موارد، وکیل معاضدتی است.
۴- وکیل اتفاقی
اگر شخصی تحصیل کرده رشته حقوق باشد ولی شغل او وکالت نباشد، بخواهد به صورت اتفاقی برای حل مشکلاتی که بستگان نزدیک او در مراجع قضایی دارند، خارج از چرخه و آزمونهای سخت کانون وکلای دادگستری، از این کانون برای همان مورد خاص پروانه وکالت موردی بگیرد، با طی مراحل قانونی و پرداخت هزینه مربوطه می‌تواند به این امر اقدام کند. شخصی که با این روش وکالت موردی برای دفاع از حقوق بستگانش گرفته‌است را وکیل اتفاقی گویند.

نکاتی در عقد قرارداد وکالت
عقد قرارداد وکالت که در آن دو طرف متعهد می‌شوند در مقابل هم مسئولیت‌هایی را به جا آورند قراردادی است جایز و به طرفین در این قرارداد (عقد) وکیل و موکل گفته می‌شود. در ادامه به بعضی از مسئولیت‌ها و تعهدات پراهمیت اشاره خواهیم کرد:

  • این قرارداد می‌تواند مطلق و تام‌الاختیار در تمام حیطه‌های زندگی موکل باشد یا مقید و تنها در خصوص یک پرونده خاص.
  • عقد وکالت با کسی صورت می‌گیرد که می‌تواند خود کاری را انجام دهد؛ یعنی اگر شخصی مجنون است و حقی برای انجام فعالیتی ندارد نمی‌تواند وکالت به فردی دیگر دهد که آن عمل را برای او انجام دهد.
  • در قرارداد وکالت قید می‌شود که وکیل باید از انجام فعالیتی که موجب خسارت به موکل ‌شود پرهیز کند.
  • در وکالت اجتماعی قید می‌شود که هیچ یک از وکلا بدون دخالت دیگر وکلا نمی‌توانند اقدامی انجام دهند.
  • حق‌الوکاله در عقد وکالت ثبت شده و اگر ثبت نشود مطابق با عرف پرداخت می‌شود.

عزل وکیل

قرارداد وکالت که بین موکل و وکیل برقرار می‌شود نیز مانند هر قراردادی ممکن است نیاز به فسخ داشته باشد. در اصطلاح حقوقی این قرارداد جایز است به این معنی که هر دو طرف در هر زمانی که بخواهند می‌توانند عقد وکالت را فسخ کنند. در قانون درباره این فسخ مواردی بیان شده است از جمله در ماده ۶۷۹ قانون مدنی نوشته شده است که: «موکل می‌تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند».
البته در این ماده موارد استثنا نیز برشمرده شده است و در ادامه تصریح می‌شود که: «مگر اینکه وکالت وکیل یا عدم عزل وکیل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد» عقد وکالت شامل قرارداد وکالت بین هر دو نفر است ولی این قانون در مورد همه انواع عقد قرارداد از جمله قرارداد وکالت وکلای دعاوی نیز صدق می‌کند.
با توجه به قانون، موکل هر زمانی از دادرسی می‌تواند وکیل خود را عزل کند. ولی برای عزل وکیل پایه یک دادگستری نیز مواردی به صورت جداگانه در نظر گرفته شده است تا در پرونده اخلالی ایجاد نشود برای مثال لازم است پس از عزل وکیل این موضوع به اطلاع دادگاه برسد در غیر این صورت هر اقدام و فعالیتی که وکیل پس از عزل خود انجام دهد مؤثر است.
همچنین در ماده ۳۷ قانون آیین دادرسی مدنی تصریح شده است که عزل وکیل دادگستری مانع جریان دادرسی نخواهد شد. مگر آنکه توضیحی لازم باشد که در این صورت طبق ماده ۴۰ قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که توضیحی لازم باشد دادگاه آن را قید کرده و به موکل اطلاع می‌دهد که خود موکل یا وکیل جدید در زمان مشخص شده برای توضیح در دادگاه حاضر شوند. این تجدید جلسه تنها زمانی اتفاق می‌افتند که در دادگاه نیازی به توضیح باشد وگرنه روند دادرسی به تاخیر نمی‌افتند و دادگاه این جلسه را تجدید نخواهد کرد.

جهت ثبت درخواست مشاوره اینجا کلیک کنید.

حسن جمور